Kepentingan Jiran

Di dunia ini kita tidak akan dapat hidup sempurna dengan bersendirian. Kita perlu hidup bermasyarakat. Peranan jiran adalah amat penting dalam hidup bermasyarakat. Banyak perkara dapat dilakukan dengan adanya jiran dan masyarakat yang baik.

Sebagai contoh, kita boleh meminta bantuan jiran untuk memerhatikan rumah kita sekiranya kita tiada di rumah. Rumah yang ditinggalkan kosong terdedah kepada kecurian. Hal ini kerap berlaku terutamanya ketika menyambut hari-hari perayaan atau cuti panjang. Dengan adanya jiran bolehlah melaporkan kepada pihak polis sekiranya ada sesuatu yang mencurigakan di rumah kita.

Jiran juga amat penting sekiranya berlaku sebarang kecemasan. Jiranlah orang pertama yang akan membantu kita sekiranya berlaku kebakaran, sakit dan sebagainya. Sekiranya sakit, kita boleh meminta bantuan jiran untuk menghantar kita ke hospital. Selain itu anak-anak kecil juga boleh ditinggalkan di rumah jiran buat sementara waktu ketika berlaku kecemasan.

Masyarakat kita terkenal dengan semangat bergotong-royong. Kerja-kerja yang berat akan menjadi lebih ringan dan mudah dengan adanya bantuan daripada jiran. Sebagai contoh ketika mengadakan majlis kenduri perkahwinan. Semua jiran yang berhampiran akan datang membantu mendirikan khemah, menyediakan makanan, melayan tetamu dan sebagainya. Bak kata pepatah ’berat sama dipikul ringan sama dijinjing’.

Selain daripada itu, kita juga boleh meluahkan masalah yang dihadapi kepada jiran. Hal ini dapat meringankan masalah yang dihadapi. Kita juga boleh berbual-bual dan berbincang bersama-sama jiran kita. Ini boleh mengeratkan lagi tali persaudaran dan perpaduan.

Daripada contoh-contoh di atas jelaslah bahawa semangat kejiranan adalah amat penting dalam kehidupan kita seharian. Jadilah jiran yang baik dan bertanggungjawab.

1 ulasan:

  © Blogger template Noblarum by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP